Fiscale verslechtering opkomende Aziatische markten gevaar voor koersen

04-02-2009 15:02
Verslechterende fiscale voorwaarden zijn een bedreiging voor soevereine koersen in opkomende delen van Azië. Volgens Fitch Ratings kent de groei van de economieën in deze regio’s het meest langzame tempo sinds de financiële crisis van 1997 – 1998. Fitch Ratings verwacht dat de groei in Azië (met uitzondering van Japan) 4.2% zal bedragen in 2009, tegen 6.9% in 2008. Volgens Fitch Ratings ligt het in de lijn der verwachting dat het bruto binnenlands product van vele regio’s zal afnemen.

De topman van Fitch’s Asia-Pacific soevereine koersen, James McCormack zei tijdens een conference call: ‘Soevereine koersen in Azië worden zeker beschadigd door fiscale druk en hiermee zullen deze landen geconfronteerd blijven’.

James McCormack benadrukte de weinig positieve vooruitzichten voor de lokale koersen in India en Maleisië en de verlaging van de koersen in Sri Lanka. Volgens McCormack is de groeiontwikkeling in de regio de zwakste sinds 1998 en hij verwacht dat de economieën van Hong Kong, Zuid Korea, Singapore, Taiwan en Thailand in 2009 verder zullen inkrimpen.

McCormack is van mening dat de afname van de groei is te wijten aan de daling van de binnen- en buitenlandse vraag in de regio die tot voor kort de grootste groei van de wereld kende. Deze economieën zullen geconfronteerd worden met een afname van de binnenlandse vraag als gevolg van het negatieve ‘wealth effect’ en door de verslechterende arbeidsmarktomstandigheden. In Singapore, Vietnam, Hong Kong, India, and China zijn de property- en aandelenmarkten verslechterd of zijn aan het verslechteren en juist daarom is de ‘asset’ prijsdeflatie van groot belang. Hij stelde dat de arbeidsmarktomstandigheden verslechteren in de hele regio maar dat de situatie in de open economieën, waar de exportsectoren het eerst worden getroffen, het ergst is.

McCormack waarschuwde ook voor de beperkte gevolgen van de stimulus pakketten die zijn aangekondigd door diverse regeringen in de regio. Deze pakketten proberen de economische vertraging het hoofd te bieden door bestedingen te verhogen.

Volgens McCormack neemt de regering genoegen met een kleiner bruto binnenlands product in de regio in vergelijking met andere delen in de wereld. McCormack verklaart dit doordat belastingverlagingen niet leiden tot een verhoging van de bestedingen en doordat de bestedingsprogramma’s van enkele landen administratieve hordes belemmeringen bevatten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Fiscale verslechtering opkomende Aziatische markten gevaar voor koersen' bijdraagt aan uw kennis.