Euro stijgt ondanks afname ondernemersvertrouwen in Duitsland

24-02-2009 15:41
De euro is aanzienlijk gestegen (tot 1.2800) gedurende de handel van afgelopen nacht terwijl de Duitse IFO reading onverwacht is gedaald van 83.0 tot 82.6; het laagste niveau sinds 1990. Economen verwachten dat het ‘business sentiment’ stabiel blijft terwijl een Duits stimulus pakket en nieuwe bankzorgen elkaar mogelijk negatief beinvloeden. Het verwachtingscomponent is voor de tweede maand verbeterd, wat een teken van toekomstige groei kan zijn. Dit kan het gevolg zijn van de verwachting dat de Europese Centrale Bank de rente verder zal verlagen, wat kan worden gerechtvaardigd door het feit dat het aantal nieuwe orders in de industrie met 5.2% is gedaald in december. Hieruit blijkt de huidige zwakte van de economie.

Centrale bank houdt vertrouwen


De centrale bank continueert de afgemeten aanpak die wordt bekritiseerd omdat deze achter de feiten aan zou lopen en achterhaald zou zijn ten opzichte van de VS en andere centrale banken. Ewald Nowotny, lid van de centrale bank, stelde: ‘Ik denk dat we alle problemen (van de Europese banken) aankunnen maar ik denk ook dat het business model uit het verleden niet meer werkt en veranderd moet worden’. Als de centrale bank er in slaagt om het consumenten- en bedrijfsvertrouwen in de regio te herstellen dan kan het leiden tot een sneller dan verwacht herstel. Mocht het mislukken dan verslechtert de situatie in de regio mogelijk verder wat een bedreiging kan zijn voor de hele Europese Unie.

Onzekerheid stimuleert dollar


De Amerikaanse aandelenmarkten zijn gisteren wederom gedaald als gevolg van de bankensector zorgen terwijl de heersende risico aversie de dollar verder heeft gestimuleerd. Aandelen dalen wellicht verder doordat futures een hogere opening impliceren als gevolg van een mogelijk ‘natural retracement’. Doordat US Treasury Secretary Tim Geithner matig communiceert is de angst toegenomen en ook heeft de regering de details van het plan, inzake de ‘giftige’ assests die de balans van banken teisteren, nog niet bekendgemaakt. Obama spreekt vandaag het Congress en het land toe waardoor het vertrouwen mogelijk toeneemt. Verwacht wordt dat het consumentenvertrouwen, de huizenprijzen en de productie verder zullen dalen waarmee de verwachting wordt bevestigd dat de recessie verder doorzet en zal leiden tot risico aversie. Hierdoor wordt de dollar mogelijk verder gestimuleerd.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro stijgt ondanks afname ondernemersvertrouwen in Duitsland' bijdraagt aan uw kennis.