Pond daalt verder en grootste terugval BNP sinds 1980

23-01-2009 13:16
De Britse pond is gedaald onder ‘support’ tot 1.3685 met een minimumniveau van 1.3526. Het bruto nationaal product (BNP) bewijst dat de huidige recessie dieper is dan verwacht. Het jaarpercentage is uitgekomen op –1.8% als gevolg van de eerste kwartaalcijfers die een daling laten zien van 1.5% (de grootste daling sinds 1980) die de verwachte 1.2% overtreft. De cijfers tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk in recessie is, wat onder meer blijkt uit het feit dat het vierde kwartaal, net als het derde kwartaal, een daling liet zien van 0.6%. Ondanks de zwakke economie is de detailhandelsverkoop in december met 1.6% gestegen als gevolg van de kortingen tijdens de vakantie waardoor de kledingverkoop met 28.5% is toegenomen.

Mogelijk leidt de gestegen consumentenverkoop de aandacht af van de uitbreidende recessie die de huidige zwakke arbeidsmarkt negatief beïnvloedt. De huidige crisis in de bankensector zou moeten worden bezien op sentiment. De 0.4% daling in de dienstensector betekent de vijfde achtereenvolgende daling die één van de zwakste niveaus sinds de zeventiger jaren als gevolg heeft. De dienstensector beslaat meer dan 75% van de economie en door de problemen in de sector wordt de Bank of England mogelijk gedwongen om de rente te verlagen tot nul procent om de recessie te voorkomen.

De zwakke aandelenmarkten ondersteunen de dollar mogelijk verder en veilige ‘flows’ richten zich verder op de Amerikaanse schatkist. De Amerikaanse ‘sell off’ van gisteren heeft ook de Aziatische en Europese markten bereikt en verslechterende fundamentele cijfers aangaande de Aziatische en Europese markten hebben de verwachtingen voor een wereldwijde groei verzwakt. Ondanks het gebrek aan belangrijke economisch ontwikkelingen in de VS zouden gezamenlijke winsten voor sentiment moeten zorgen terwijl GE (General Electric) vandaag cijfers naar buiten brengt. De huidige periode van ‘bearish’ sentiment is aangewakkerd door het magere winstrapport van Microsoft en door de mededeling 5.000 banen te schrappen. Amerikaanse futures zijn gedurende de nacht veelal gedaald met meer dan 150 punten waaruit blijkt dat de Amerikaanse aandelen wederom zullen dalen en dat ‘bullish’ dollar sentiment zal toenemen.

Ook de Euro kampte met een ‘sold off’ die heeft geleid tot een niveau van 1.2790 terwijl ‘bearish’ sentiment is gestimuleerd door risico aversie en door de verslechterende situatie. De PMI ‘reading’ heeft enige verbetering aangetoond als gevolg van de stimulus plannen en de renteverlagingen terwijl er vorige maand sprake was van een laagterecord van 38.2 met een ‘reading’ van 38.5. Echter, zowel de productie- als de dienstensector zijn voor de achtste opeenvolgende maand gekrompen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Pond daalt verder en grootste terugval BNP sinds 1980 ' bijdraagt aan uw kennis.