Euro en pond vallen terug na veelbelovende start

19-01-2009 09:25
Maandag zijn de Amerikaanse markten gesloten gebleven als gevolg van een nationale feestdag. Ondanks dat de pond en de euro tijdens de Aziatische sessies stegen ging de winst verloren bij de opening van de Europese markten. Het eerste bank faillissement uit de VS heeft de druk verhoogd op de marktpartijen wat mogelijk risico aversie tot gevolg heeft.

Het valutapaar EUR/ USD begon met een kloof van meer dan 80 punten aan de bovenkant maar de beweging ondervond weerstand op een stand van 1.3385. Als er ten opzichte van deze stand een duidelijk gat wordt geslagen behoort een verdere stijging tot 1.35 tot de mogelijkheden.

Op dit moment lijkt de toekomst van de Europese munteenheid er somber uit te zien en beperkte handelsvoorwaarden kunnen wellicht leiden tot minder fluctuaties. Het valutapaar EUR/ USD is gisteren (maandag) verhandeld onder de 1.33 en een duidelijk kloof met een stand van 1.3250 kan de weg openen voor het bereiken van een stand van 1.32.

Doordat er maandag geen belangrijke economische gebeurtenissen op de agenda stonden en doordat de Amerikaanse markten gesloten bleven kunnen de ontwikkelingen vertraging oplopen.

De druk op de pond neemt verder toe als gevolg van de bekendmaking van het verlies van de Royal Bank of Scotland dat is uitgekomen op 28 miljoen pond; het grootste verlies in de historie van het Verenigd Koninkrijk. Ook het meest recente plan van Darling, nog eens 149 biljoen pond in het systeem pompen ter voorkoming van het faillissement van banken uit het Verenigd Koninkrijk, geeft investeerders meer onzekerheid voor wat betreft de economische toekomst en stimuleert een daling van de pond.

Deze week kan cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de dollar te midden van de inwijding van President Barack Obama, ondanks de beperkte belangrijke mededelingen vanuit de VS. Analisten verwachten dat Obama na de inwijding geconfronteerd zal worden met een stijging in de markten omdat handelaren Obama zien als een symbool voor een betere economische toekomst. Investeerders kunnen echter ook opnieuw overgaan tot risico aversie en vinden wellicht consolidatie in de dollar. Dit alles doordat banken vrijwel dagelijks hun verliezen bekendmaken maar ook als gevolg van de economische gegevens die in een rap tempo verslechteren en door het nieuwe stimulatieplan van Ben Bernanke dat tot dusver weinig resultaat sorteert.

Het kan een boeiende week worden voor alle markten. Zo is het interessant om de ontwikkeling van de pond te volgen in relatie tot de cijfers die vrijwel dagelijks gepubliceerd zullen worden en in relatie tot de notulen van het laatste monetaire besluit.

Het is niet de vraag of de bank zal besluiten om over te gaan tot het verlagen van de rente tot nul procent maar hoe het zal omgaan met de naweeën van de deflatie. De economische vooruitzichten voor de pond blijven somber en een nieuwe ‘sell off’ in GBP/ USD behoort tot de mogelijkheden in de komende weken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro en pond vallen terug na veelbelovende start' bijdraagt aan uw kennis.