Euro daalt verder als gevolg van risico aversie en dalende inflatie

30-01-2009 11:33
Na de daling van gisteren is ook vandaag de euro gedaald tot 1.2833 terwijl de Europese munteenheid meer terrein zou kunnen verliezen ten opzichte van de yen en de dollar door de tegenvallende Amerikaanse cijfers die hebben geresulteerd in risico aversie. Europese grondbeginselen zijn toegevoegd aan het ‘bearish’ sentiment terwijl werkeloosheid voor de achtste opeenvolgende maand is toegenomen met 8.0% (7.9% in november). De inflatie is nog altijd onder de ECB doelstelling van 2% terwijl de schatting door CPI is uitgekomen op 1.1%, waar 1.4% werd verwacht.

Mogelijk verlaagt de centrale bank de rente de komende twee maanden met minstens 25 bps, ondanks de twijfels over het onderbreken van het versoepeling beleid door de centrale bank in februari. Het prijsstabiliteit mandaat van MPC is mogelijk dwingend terwijl de dalende inflatie heeft geleid tot een toegenomen deflatie risico in de regio. Volgens president Trichet zullen de prijzen in het tweede deel van 2009 stijgen en daarom is het risico van deflatie niet zorgelijk. Om die reden zal de ECB de rente waarschijnlijk niet verlagen tot dichtbij nul procent en wordt extra versoepeling verwacht. Een terugkeer van risicobehoefte kan het ‘bullish’ sentiment stimuleren terwijl de euro één van de drie ‘high-yielding’ valuta’s is.

De pond wordt nog steeds gestimuleerd hoewel de Bank of England mogelijk de benchmark rente deze week met 50 bps verlaagt. Kanselier Darling heeft toestemming gegeven aan de centrale bank om een ‘asset terugkoop fonds’ op te richten dat kan leiden tot een stimulatie van de geldmarkten. Hierdoor kan de centrale bank kwantitatieve versoepeling toepassen en heeft het de mogelijkheid om obligaties en leningen over te nemen om de kredietvoorwaarden te verbeteren. Vandaag is het krediet licht toegenomen tot 31,000 (november 27,000) als gevolg van de stijging van het aantal goedgekeurde woningkredieten. Echter, de voorwaarden zijn nog steeds streng en door de daling van het GFK consumentenvertrouwen (van –35 tot –37; het laagste niveau sinds juli) is het mogelijk dat de Britse economie verder zal krimpen waardoor de pond mogelijk verder daalt. Voor wat betreft het rentebesluit, is de 20-day SMA van 1,4984 een kritiek niveau om te volgen. Een aanzienlijke ommekeer kan het resultaat zijn van nog een mislukte poging om het technisch niveau te overschrijden.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse GDP cijfers van het vierde kwartaal een 5.5% verslechtering van de economie zullen laten zien; de grootste sinds 1982. Als de verslechtering van de economie tegenvalt zal het zich voegen bij het huidige sentiment dat de Amerikaanse economie niet zal groeien voor het jaar 2010. De slechte situatie van de duurzame consumptiegoederen orders en de werkeloosheidscijfers van gisteren hebben geresulteerd in een nieuwe periode van risico aversie en bewijzen dat de toenemende recessie dat sentiment zou kunnen vergroten. Als de verwachtingen worden overtroffen zou dit kunnen resulteren in een risico ommekeer en in een daling van de dollar. Door de negatieve groeicijfers is het mogelijk dat oriënterende handelaren terughoudend zullen zijn als gevolg van de verwachtingen dat het volgende stimulus plan zal leiden tot een terugkerende groei in 2009.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt verder als gevolg van risico aversie en dalende inflatie' bijdraagt aan uw kennis.