Euro daalt als gevolg van ECB verwachtingen

13-01-2009 14:12
De euro is afgelopen maandag gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. Eerder die dag, bij de opening, was er sprake van een tamelijk grote, negatieve, wekelijkse kloof ten opzichte van de dollar en de yen, terwijl de handelaren verwachten dat de ECB deze week de rente verder zal verlagen.

De Europese munteenheid is gedaald tot het laagste maandniveau ten opzichte van de yen en tot het laagste niveau sinds 6 januari ten opzichte van de dollar. De valuta analisten en de Forex handelaren verwachten dat de Europese Centrale Bank tijdens de volgende bijeenkomst (15 januari) de belangrijkste rente zal verlagen tot het laagste niveau sinds 2005. Ook door de daling van maandag op de Aziatische aandelenmarkten is de Japanse yen gestegen ten opzichte van de euro terwijl de investeerders zich terugtrokken uit de ‘carry trade’.

Naast het rentebesluit door de ECB worden deze week ook enkele belangrijke macro-economische rapporten verwacht van toonaangevende economieën. Analisten verwachten dat deze rapporten een verdere verslechtering van de algemene situatie zullen laten zien. Hierdoor zal de risicoafkeer gestimuleerd worden en zullen de yen en de dollar onvermijdelijk verder stijgen ten opzichte van de euro. Als de verlaging door de ECB de grens van 50 basispunten overschrijdt zal de euro mogelijk significant sneller dalen dan de markten op dit moment laten zien.

EUR/ USD is gedaald van 1.3459 tot 1.3361 (12 januari, 9:54 GMT), EUR/ JPY is gedaald van 121.12 tot 120.43 — het laagste niveau sinds 12 december.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt als gevolg van ECB verwachtingen' bijdraagt aan uw kennis.