Yen stijgt en Risicobehoefte neemt af door mislukt reddingsplan auto industrie

12-12-2008 11:15
Een reddingslening van 14 biljoen Dollar voor de autoproducenten werd door de Senaat afgekeurd waardoor de toekomst van de Amerikaanse auto-industrie onzeker blijft. Eerder had de House of Representatives het plan goedgekeurd maar ook de Senaat moest akkoord gaan. Na het nieuws over het mislukken van het reddingsplan steeg de Yen terwijl investeringen in carry-trading en holdings met hogere rendementen terugliepen.

Banenverlies


Analisten verwachten dat het mislukken van het reddingsplan voor de drie belangrijke autoproducenten (GM, Chrysler en Ford) ook consequenties zal hebben voor de hele economie die de gevolgen zal merken van de stijgende werkloosheid en het verminderd vertrouwen.

De Labor Department berichtte dat in de week 49 het aantal werkloosheidsaanvragen steeg naar 573.000 wat aangeeft dat de recessie verder doorzet. De economie heeft dit jaar bijna 2 miljoen banen verloren en voorspellingen geven aan dat een faillissement van de auto-industrie kan leiden tot een verlies van nog eens 2,5 miljoen banen.

Verwacht wordt dat het rapport van de Commerce Department aantoont dat de verkoop in de detailhandel met twee procent daalde in de maand november. Analisten verwachten dat bestedingen (exclusief auto’s) zullen dalen met 1,8 procent. Hieruit blijkt dat de daling van consumentenbestedingen betrekking heeft op een breed scala aan producten.

Risicoaversie


Aziatische aandelenindexen en Amerikaanse futures daalden na het nieuws over de afkeuring van het reddingsplan voor de auto-industrie door de Senaat. Aandelen van autoproducenten zoals Nissan daalden in Tokyo vooruitlopend op het feit dat de negatieve gevolgen niet alleen de concurrenten zullen treffen.

De Japanse Yen steeg ten opzichte van alle belangrijke valuta terwijl door de economische zorgen de risicobehoefte verminderde. Op de Aziatische markten zakte de Amerikaanse Dollar verder tot onder de 89 ten opzichte van de Japanse Yen.

De Yen en Japanse interventie


Speculaties over een valuta interventie namen toe als gevolg van de hoogste waarde van de Yen ten opzichte van de Dollar sinds tientallen jaren. De Japanse minister van financiën verkleinde, als reactie op de recente ontwikkelingen, de kans op een onmiddellijke interventie door te herhalen dat excessieve volatiliteit op de Forex-markt niet gewenst is.

Japan heeft al haar zorgen geuit over een hoge waarde van de Yen. Zoals elk export georiënteerd land vreest ook Japan dat een hogere waarde van de nationale valuta de export zal afnemen.

Bij een interventie kopen of verkopen centrale banken valuta om de prijzen in de Forex-markt te beïnvloeden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen stijgt en Risicobehoefte neemt af door mislukt reddingsplan auto industrie' bijdraagt aan uw kennis.