Yen daalt als gevolg van handelstekort en reddingsplan auto industrie

22-12-2008 15:14
De Japanse Yen is op de Aziatische markten gedaald nadat cijfers van het Finance Ministry hebben uitgewezen dat het handelstekort afgelopen maand is toegenomen tot 223,4 biljoen. Een exportstijging van 26,7% heeft de afname van de import met 14,4% niet kunnen compenseren. De Yen is onder druk komen te staan door de berichten uit de VS over het reddingsplan van de auto-industrie waardoor het sentiment op de aandelenindexen is verbeterd. Dit heeft investeerders gestimuleerd om carry trading te hervatten.

Tekort wordt groter


De vraag naar Japanse producten neemt verder af terwijl de economische recessie steeds verder doorzet. De export is gedaald met 26,7% ten opzichte van vorig jaar; de sterkst genoteerde daling ooit en groter dan de verwachtingen van de analisten. In dezelfde periode is de import gedaald met 14,4%, vooral door de daling van de goederenprijzen en door de sterkere Yen die geïmporteerde producten goedkoper heeft gemaakt.

De export naar de VS is gedaald met 34% doordat de recente appreciatie van de Yen ten opzichte van de dollar Japanse producten voor de VS duurder heeft gemaakt. Doorgaans vermindert een sterkere munteenheid het concurrentievermogen van binnenlandse producenten. Sommige analisten denken dat Japan kan profiteren van de lage prijzen die het betaalt voor grote hoeveelheden geïmporteerd materiaal waardoor de winstmarge voor exporteurs hoger kan stijgen.

De Yen is gedaald als gevolg van de handelscijfers die speculaties voeden over een mogelijke interventie door de Bank of Japan om de appreciatie van de Yen te stoppen. Door de renteverlaging door de Fed is de Yen voor het eerst sinds 1993 een munteenheid geworden met een hoog rendement. In relatie tot de sterkere Yen heeft de Bank of Japan onlangs besloten om de target rate te verlagen tot 0,1 procent.

Reddingsplan Amerikaanse auto-industrie


De president van de VS heeft bekendgemaakt dat General Motors en Chrysler, de twee Amerikaanse autoproducenten die in zwaar weer verkeren, een reddingslening krijgen van de regering. Mogelijk krijgen de twee autoproducenten ook een lening van Canada als beloning voor hun bijdrage aan de economie in Noord-Amerika. Afgelopen zaterdag maakte minister-president Stephen Harper dit nieuws bekend op een persconferentie in Ontario; de provincie waar enkele assemblagefabrieken van GM zijn gehuisvest die te kampen hebben met banenverlies.

Ook is de Yen gedaald als gevolg van de grotere risicobehoefte en door de hervatting van carry trading. Het nieuws over het reddingsplan van de auto-industrie heeft investeerders gerustgesteld die zich zorgen maakten over faillissementen in de Amerikaans auto-industrie die zonder reddingslening onvermijdelijk leken. Dit zou het verlies van miljoenen banen kunnen betekenen en opnieuw het vertrouwen op de financiële markten kunnen opschudden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen daalt als gevolg van handelstekort en reddingsplan auto industrie' bijdraagt aan uw kennis.