Ontslagen in een stroomversnelling – Yen daalt in aandelenrally

06-12-2008 15:34
Labor Department berichtte dat in november het aantal ontslagen het snelst is gestegen in 34 jaar. Bedrijven in de VS proberen de grootste economische terugval in tientallen jaren het hoofd te bieden door de kosten te verlagen middels het schrappen van banen. Uit het Monthly Employment Report bleek dat afgelopen maand 533.000 banen verloren zijn gegaan waardoor het totaal aantal van dit jaar uitkomt op 1,91 miljoen.

De werkeloosheid steeg tot 6,7 procent; het hoogste percentage sinds 1993. Ondanks dat analisten hadden verwacht dat de werkloosheid op 6,8 procent zou uitkomen zal het verschil niet als een positief signaal worden gezien. Een krappe arbeidsmarkt maakt het lastig om een baan te vinden waardoor steeds meer werkzoekenden de zoektocht teleurgesteld staken. Hierdoor zijn de werkloosheidscijfers in werkelijkheid wellicht hoger dan de gepubliceerde cijfers.

Recessie vaststelling


Doorgaans definiëren economen een recessie als twee opeenvolgende kwartalen die negatieve groei vertonen, maar in de VS bepalen ook andere factoren de officiële vaststelling van een recessie. Het National Bureau of Economic Research maakte bekend dat de economie in december 2007 in een recessie belandde. Ditzelfde bureau neemt de werkloosheidscijfers mee in de berekeningen bij het bepalen van de economische cycli van de VS.

Ommekeer Yen


De eerder behaalde winst door de Japanse Yen ten opzichte van de Dollar verminderde op het moment dat de aandelenrally de vraag naar assets met lage rendementen deed afnemen. De belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen daalden als gevolg van het nieuws over de werkloosheid. Een betere winstverwachting door Hartford, een bedrijf dat financiële diensten verleent, verbeterde het sentiment in de financiële sectoren.

Onconventionele maatregelen


De zwakke cijfers kunnen de kans vergroten dat de nieuwe regering een groter pakket aan stimulerende maatregelen ten behoeve van de economie beschikbaar zal stellen. Onlangs werd er door vertegenwoordigers van de in zwaar weer verkerende auto-industrie opnieuw een verzoek ingediend voor een reddingslening. Een faillissement van belangrijke autoproducenten kan leiden tot een verlies aan 2,5 miljoen arbeidsplaatsen; deze consequenties kan het Congres nu moeilijker negeren.

Investeerders kunnen van het monetair beleid niets meer verwachten gezien het feit dat de rente zich dichtbij het nulpunt bevindt. Ben S. Bernanke, voorzitter van de FED (Federal Reserve System), heeft al aangekondigd dat hij wellicht onconventionele maatregelen zal nemen zoals het kopen van treasuries direct op de open markt om groei te stimuleren en deflatie het hoofd te bieden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Ontslagen in een stroomversnelling – Yen daalt in aandelenrally' bijdraagt aan uw kennis.