Dollar daalt en FOMC verlaagt target rate tot nul procent

16-12-2008 15:31
De Federal Open Market Committee (FOMC) heeft de target rate voor de federale fondsen tot een range van nul tot 0,25 procent verlaagd. De verlaging tot praktisch nul procent zal gevolgd worden door onconventionele maatregelen om de economie verder te stimuleren. De Federal Reserve System (Fed) verklaarde alle mogelijke middelen te zullen gebruiken om economische groei te bevorderen.

Deflatie tegengaan


Het inflatieprobleem voor beleidsmakers heeft plaatsgemaakt voor het probleem van deflatie, een ruime daling in prijzen, waardoor het marktsentiment wordt aangetast.

Voordat de FOMC de target rate verlaagde bleek uit een rapport van de Labor Department dat in november de Consumentenprijsindex met 1,7% is gedaald (de grootste daling ooit). Analisten hadden een gemiddelde daling van 1,3% verwacht. Onlangs toonde een rapport aan dat de Producer Price Index (PPI), een inflatie-indicator vanuit productie oogpunt, 2,2% was gedaald in november.

De voorzitter van de FED, Ben S. Bernanke, heeft al aangegeven onconventionele maatregelen te overwegen om deflatie tegen te gaan, zoals het kopen van obligaties op de open markt om geld in het systeem te pompen.

Obama’s bestedingsplan


Volgens analisten komen de recente maatregelen van de FED overeen met het fiscaal beleid dat is aangekondigd door Barack Obama, de onlangs in de VS gekozen president. Omvangrijke bestedingsprogramma’s zijn aangekondigd waaronder het investeren in infrastructuur (aanleg van nieuwe wegen) en het bouwen van scholen. Deze bestedingsprogramma’s zijn gericht op het stimuleren van de vraag en het creëren van banen.

Euro steeg op de FOMC – Trichet’s commentaar


De aandelenindexen stegen en de dollar verzwakte ten opzichte van belangrijke counterparts als gevolg van de verlaging door de FOMC, die groter was dan verwacht, en door de mogelijkheid van een groter dollaraanbod.

Het lijkt er echter op dat niet alle centrale bankiers dezelfde zorgen hebben als de FED. Eerder verklaarde Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, dat in deze fase het verlagen van de rente niet eindeloos door kan gaan.

De Eurozone kent de hoogste benchmark rente van alle G-7 leden als gevolg van de afwijzende houding ten opzichte van het versoepelen van het monetair beleid op dezelfde rigoureuze manier als de andere centrale banken. Het commentaar van Jean Claude Trichet had een positief effect op de euro voordat de FOMC de target rente verlaagde.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar daalt en FOMC verlaagt target rate tot nul procent' bijdraagt aan uw kennis.