BOE notulen en banenverlies en pond verzwakt

18-12-2008 12:30
Uit de notulen van de BOE (Bank of Engeland) blijkt dat het Monetary Policy Committee tijdens de laatste vergadering unaniem heeft ingestemd met het voorstel om de rente met 100 basispunten te verlagen. De beleidsmakers overwogen een grotere verlaging maar zagen er vanaf vanwege de angst voor een negatief effect op de wisselkoers van de pond.

Banenverlies neemt snel toe


Doordat de recessie verder doorzet proberen bedrijven de kosten te verminderen door banen te schrappen en door productie te verlagen. Het rapport van de Office for National Statistics toont aan dat in november het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in het Verenigd Koninkrijk met 75.700 is toegenomen. Hierdoor bedraagt het totaal aantal aanvragen 1,07 miljoen; het hoogste aantal in acht jaar.

De stijgende werkloosheid, 6% volgens de cijfers van 17 december, maakt wellicht de weg vrij voor de BOE om de rente verder te verlagen, mogelijk tot bijna nul procent. De Federal Reserve heeft de target rate al verlaagd tot nul procent waardoor de speculaties over eenzelfde maatregel door de andere centrale banken toeneemt.

Inflatie Verenigd Koninkrijk daalt


De inflatiedruk neemt verder af ten koste van een forse vertraging van de economische groei. Uit het rapport van 16 december blijkt dat de Consumer Price Index (CPI) in november is gedaald tot 4,1%.

Terwijl de inflatie nog steeds hoger is dan de doelstelling van 2,0%, vreest de BOE dat de inflatie op middellange termijn substantieel onder de doelstelling zal blijven, zo is te lezen in de notulen. Mervyn King, gouverneur van de Bank of England, sluit de mogelijkheid niet uit dat de rente tot nul procent zal worden verlaagd en hij verklaarde alle noodzakelijke maatregelen te zullen nemen om de inflatie naar de streefwaarde te brengen.

Pond verzwakt


Verder wijzen de notulen van de BOE uit dat het verder verlagen van de rente in het verschiet ligt. Als reactie hierop verzwakte de Britse pond ten opzichte van alle belangrijke valuta’s. De euro steeg ten opzichte van de pond voor de tweede opéénvolgende dag tot 0.9150 op de Europese markten.

Verwacht wordt dat cijfers zullen uitwijzen dat de Britse detailhandelsverkoop met 0,4% is gedaald in november. De consument worstelt met dalende huizenprijzen, een krappe kredietmarkt en verslechterende arbeidsomstandigheden. Hierdoor nemen de bestedingen verder af waardoor de druk op de BOE toeneemt om tijdens de volgende vergadering (8 januari) de rente verder te verlagen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'BOE notulen en banenverlies en pond verzwakt' bijdraagt aan uw kennis.