Australia verlaagt tarief en andere cijfers temperen reactie

08-12-2008 14:45
The Reserve Bank of Australia heeft de cash rate met 100 basispunten verlaagd tot 4,25 procent. Ondanks dat de verlaging groter was dan de verwachtingen van de analisten, eerdere cijfers inzake de lopende rekening en detailhandelsverkoop vielen beter uit dan verwacht, hielp het de Australische dollar de negatieve reactie te beperken. Drie uur voor de bestuursvergadering bleek uit een rapport van het Australian Bureau of Statistics dat het lopende-rekeningtekort in het derde kwartaal was afgenomen. In deze periode werd het tekort op de handelsbalans omgezet in een overschot, mede als gevolg van de stijging van de export van kolen en ijzererts naar landen zoals China.

Het tekort zal mogelijk verder afnemen als de binnenlandse vraag naar buitenlandse producten afneemt als gevolg van de recente waardevermindering van de Australische dollar.

Verkoop detailhandel Australië


Uit een ander rapport van het ABS (Australian Bureau of Statistics) blijkt dat de verkoop in de detailhandel in oktober met 0,2 procent steeg. Deze trend is echter zwak en de gemiddelde maandwinst is nog altijd lager dan die van vorig jaar.

Kevin Rudd, minister-president van Australië, heeft al aangekondigd dat hij bereid is om het begrotingstekort aan te wenden om de negatieve effecten van de wereldwijde vertraging van de economie te verminderen. De financiële crisis heeft een negatief effect op het consumentenvertrouwen en op het vertrouwen vanuit het bedrijfsleven en daarom verwacht de RBA (Reserve Bank of Australia) dat de particuliere vraag op korte termijn matig zal blijven.

De tariefverlaging is de grootste sinds 1991 en beleidsmakers willen dat het bankwezen hierop reageert door het verlagen van de rente. In combinatie met de bestedingsprogramma’s hopen de beleidsmakers de vraag te steunen en de groei te stimuleren.

Tariefbesluit en Aussie’s reactie


De marktreactie op het tariefbesluit was enigszins ingetogen doordat men al had ingespeeld op de verwachtingen.

Vermeldenswaardig is het feit dat afgelopen nacht de Australische dollar steeg als reactie op de cijfers van de lopende rekening op het moment dat het marktsentiment was verslechterd met meer dan 7 procent in belangrijke Amerikaanse aandelenindexen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Australia verlaagt tarief en andere cijfers temperen reactie' bijdraagt aan uw kennis.