Hoe lang blijven de Fed en ECB nog stabiel

15-10-2008 09:36
Het Amerikaanse Congress heeft eindelijk het economische reddingsplan goedgekeurd, maar er is meer tijd nodig om de economie in de VS weer op poten te zetten. De mate van consumptie neemt af, terwijl het percentage van de werkeloosheid toe blijft nemen. Tegelijkertijd word de financiële situatie in Europa slechter en slechter en banken vertrouwen erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) voor genoeg geld zal zorgen om eventuele faillissementen tegen te gaan. De Amerikaanse dollar bevindt zich op iets minder glad ijs, al blijven ook de voorspelde scenario’s voor de Federale Reserve (Fed) negatief.

Sceptisch


Of het Amerikaanse reddingsplan weer genoeg vertrouwen bij investeerders schept om opnieuw te investeren en hiermee weer wat leven te brengen in de zwaar gehavende markten moet nog blijken. Toch is het zo dat de recente financiële klap de economie van de VS sterk beïnvloed heeft en er is meer tijd nodig. Buitenlandse investeerders staan nog steeds sceptisch ten opzichte van de veiligheid van Amerikaanse activa. Een gevolg hiervan kan zijn dat de investeringen maar langzaam de VS binnenkomen, wat weer kan leiden tot het probleem dat de Amerikaanse belastingbetaler de financiële last die dit met zich mee brengt op zich moet nemen. Onder deze omstandigheden zal het erg moeilijk zijn en blijven om het huidige tekort te financieren.

De ECB houdt vol, maar hoelang nog?


Ondanks de mondiale recessie liet de ECB de tarieven afgelopen donderdag onveranderd, een beslissing die wereldwijd geaccepteerd werd, ondanks de huidige economische situatie. Gedurende het weekend leenden een aantal Europese banken bijna €600 biljoen van de ECB, om zich te beschermen tegen eventuele faillissementen. Meneer Trichet geeft aan dat dit als gevolg kan hebben dat de economische activiteit nog verder achteruit kan gaan. Het tegengaan van de inflatie is nog steeds een belangrijk doel. De kansen om de tarieven ook daadwerkelijk te verlagen nemen toe, omdat de olieprijs aan het dalen is.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Hoe lang blijven de Fed en ECB nog stabiel' bijdraagt aan uw kennis.