De dollar en de kredietcrisis

21-10-2008 11:40
Ondanks dat de dollar afgelopen maandag 20 oktober iets aan terrein heeft ingeboet, heeft de dollar juist veel aan terrein gewonnen de afgelopen turbulente weken dankzij de daling van de interbancaire rentes en bedrijven meer dollars aan gingen kopen om in hun operationele behoeften te voorzien.

Een aantal analisten menen dat de dollar ook een boost heeft gekregen door opmerkingen die door de voorzitter van de Federal Reserve Ben Bernanke zijn gemaakt. Deze steun voor een tweede kapitaalinjectie werd in het congres uitgesproken voorafgaand aan het debat over een mogelijke nieuwe pakket van stimulerende maatregelen van de Amerikaanse overheid.

Deze tweede pakket van maatregelen zal namelijk de druk op het monetair beleid van de Federal Reserve wegnemen om de economie weer op gang te krijgen.
De strengere kredieteisen die nu worden gesteld en de angst voor een wereldwijde recessie hebben ertoe geleid dat de dollar steeds meer haar oude status van veilige valuta terugkrijgt.

De rol van de centrale banken in de kredietcrisis


De ECB (Europese Centrale Bank) heeft als een van haar eerste reacties alle zeilen bijgezet om een verdere uitbreiding van de kredietcrisis te voorkomen. De ECB heeft 100 miljard dollar geleend aan banken. Ook kondigde de ECB aan banken ongelimiteerde kredieten in euro’s aan te bieden met een looptijd van een week, en zijn wereldwijd de tarieven verlaagd. Het bedrag van 100 miljard dollar dat de ECB ter beschikking stelt, is het hoogste bedrag in dollars tot nu toe. De vraag van banken in de eurozone bleek nog groter te zijn: in totaal 116 miljard. Ze betalen tussen de 5 en 9,4 procent rente voor de beschikbare leningen.

De ECB en andere centrale banken injecteren behalve eigen valuta sinds enkele weken ook extra dollars in de geldmarkten. De banken krijgen dollars van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, in ruil voor andere valuta. Deze massale “inkoop” van dollars heeft de vraag naar de amerikaanse munteenheid enorm gestimuleerd met als resultaat dat de waarde van de dollar t.o.v. de euro al enkele weken stijgende is. Het lijkt erop dat de Federal Reserve het omruilen van andere valuta voor dollars voorlopig blijft stimuleren.

Eerste Forex swap euro/ zwitserse franc is een feit


De Europese centrale bank heeft sinds maandag 20 oktober een inschrijving op biedingen beschikbaar gesteld voor een swap ter waarde van EUR 20 miljard waarin Zwitserse Francs tegen Euro’s geruild kunnen worden tegen een vaste prijs.

De eerste valuta-swap tussen de CHF/EUR is sinds vorige week een feit na de toegenomen spanning op de internationale geldmarkten die tot zeer hoge rentes heeft geleid op de Zwitserse (korte termijn) geldmarkten.
Deze valutaruil zal tot op z’n minst nog tot januari 2009 plaatsvinden met telkens een waarde van 20 miljard en voortduren zolang de Zwitserse geldmarkten nog onder druk staan.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'De dollar en de kredietcrisis' bijdraagt aan uw kennis.